Doktersrecept: een stukje chocolade!


Voor vele van ons is chocolade onweerstaanbaar lekker. Maar mooier is: het is ook nog eens púúr gezond. Hoe donkerder hoe beter. Gezonde chocolade dus?

Door Drs. A. Remigius

Cacao en chocolade hebben een rijke geschiedenis, die al meer dan 2600 jaar bestaat. Sinds die tijd zijn er talrijke positieve eigenschappen aan de menselijke gezondheid toegeschreven door het eten en/of drinken van cacao en chocolade.

Al in de 18e eeuw dacht men dat cacao het hart versterkte en angina pectoris verminderde, maar deze veronderstellingen waren niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Na de ontdekking dat cacao en chocolade flavonoïden  bevatten, werd de wetenschappelijke interesse gewekt. Cacao heeft een rijke bron aan deze zogenaamde flavonoïden. De laatste jaren zijn er regelmatig onderzoeken en studies gepubliceerd waarin de effecten van cacao-bevattende voedingsmiddelen werden bestudeerd op hart-en vaatziekten (CVD), bloeddrukverlagend effect, en in mindere mate de risicofactoren voor hartziekten te verbeteren. Kortom, het verlaagde het totale LDL- cholesterol.

Wat bleek verder? Een studie van Buisse et al (2006) heeft de cacao en chocolade inname van ouderen in Zutphen bestudeerd in het kader van een Europees onderzoek van de voeding van ouderen. De bloeddruk werd gemeten bij de start van het onderzoek bij 470 oudere mannen en na 5 jaar. Het bleek dat de bloeddruk significant daalde. Goed voor de gezondheid dus!

Advies is om per dag een ‘dosis’ van 10-20 gram. Hetgeen overeenkomt met enkele blokjes van een reep, afhankelijk van het formaat. De vraag is alleen: lukt het liefhebbers zich daartoe te beperken? De kracht van chocolade zit hoogstwaarschijnlijk in de polyfenolen, van nature in cacao aanwezig. Overigens komen polyfenolen ook voor in wijn, olijfolie, bessen, thee, koffie, walnoten en groenten. Polyfenolen zijn antioxidanten, stoffen die het lichaam beschermen.                                               

Waarom is chocolade zo lekker? Het is de onweerstaanbare combinatie van vet en zoet die onze hersenen zo verheugd doet reageren. Chocolade smelt bovendien in de mond en dat geeft een ware smaakexplosie op de tong.   Conclusie? Chocolade is geen wondermiddel. Maar wel een fantastisch lekker middel, dat in ”kleine” hoeveelheden ook nog goed is voor de gezondheid.