De Zaansche Molen & De Euforij brengen heden en verleden bij elkaar


We voelen onze vereerd en zijn trots op onze nieuwste samenwerking! We slaan de handen ineen met vereniging De Zaansche Molen. Samen brengen we een unieke chocolade op de markt: de Zaansche Molen Chocolade. Het brengt letterlijk het heden en verleden samen in één product. Het heden met de chocolade van chocoladefabriek de Euforij, duurzaam geproduceerd in Wormerveer. Het verleden met het verhaal over de cacaomolens in de Zaanstreek, door De Zaansche Molen.

Met deze chocolade willen de Euforij en De Zaansche Molen zich voornamelijk richten op de toeristische markt. Van iedere verkochte reep gaat een deel van de opbrengst naar vereniging De Zaansche Molen, die de ambacht van cacaoproductie in een molen weer zichtbaar wil maken. Zo wil de vereniging in 2019 in de Bonte Hen proeven doen met cacaoboter slaan.

Cacaomolens.Omdat de cacaomolens zo belangrijk zijn voor de cacao- en chocoladehistorie van de Zaanstreek, hebben zij een prominente plek op de verpakking gekregen. Vier verschillende smaken, met vier verschillende molens. Iedere reep vertelt het verhaal van een cacaomolen uit de Zaanstreek. Zoals het ‘Rad van Avontuur’.  Legt men de vier repen naast elkaar, dan is een ‘uitsnede’ van ‘het molenpanorama’ van Frans Mars te zien – het grootste molenschilderij ter wereld.

Cacaoboter ‘slaan’. Natuurlijk ligt er ook het plan voor herbouw van de molen het Rad van Avontuur, op de plek waar nu het CacaoLab is gevestigd. Het CacaoLab Zaans Gedaan is een belangrijke deelnemer; zij geven demonstraties en workshops ‘van boon tot cacao’ en krijgen een mooie plek in de cacaomolen.  Zij namen het initiatief om als experiment cacaoboter te slaan in de molen. Hun missie is om te inspireren en vertellen over de cacao-geschiedenis van de Zaanstreek. In hun verhaal speelt de rol van de Zaanse cacaomolen vanzelfsprekend een belangrijke rol.

Dankbaar. Wouter Koopdonk, directeur van de Euforij, over de samenwerking: ‘Met deze samenwerking brengen we de geschiedenis van de chocolade-industrie tot leven. Wij zijn dankbaar dat wij de chocolade voor deze mooie gelegenheid mogen leveren. Een persoonlijk wens komt hiermee uit, het steunen van het (cacao) molenerfgoed. Mijn grootvader, een ‘Koger’, werkte mee aan de opbouw van de Zaanse Schans en ik groeide praktisch op tussen de molens. Met het prachtige verhaal van de cacaomolens en onze traditionele recepturen zorgen we voor een kwaliteitsproduct.’

Verkooppunten. De Zaansche Molen chocolade is vanaf heden te verkrijgen in molen De Huisman en het Cacaolab, beiden gevestigd op de Zaanse Schans. In het nieuwe jaar worden het aantal verkooppunten van de chocolade uitgebreid.