Wat zit er in mijn chocolade?


Wat zit er in mijn chocolade?

Lastig woord, lecithine. 55% of 80% cacao, wat wordt daar nou mee bedoeld? In de chocolade van De Euforij zitten verschillende ingrediënten in verschillende percentages. Waarom en wat is dat? En wat betekent het percentage dat op de verpakking van de reep staat?

Wat is lecithine?

Lecithine is een emulgator, dit zorgt ervoor dat het resterende vocht in de chocolade kan binden met het vet. Dan zijn er twee soorten lecithine, namelijk zonnebloemlecithine en sojalecithine. De meeste chocolade producenten gebruiken sojalecithine, omdat dit een stuk goedkoper is dan zonnebloemlecithine.

Ook in je lichaam

Lecithine is een type lipide (vet) dat door iedere cel in je lichaam wordt gebruikt. Je celmembranen, die het passeren van voedingsstoffen in en uit je cellen reguleren, bestaan voor het grootste gedeelte grotendeels uit lecithine. Deze voedingsstof helpt vetten, zoals cholesterol en andere lipides, om in vocht op te lossen en langzaam uit het lichaam te laten verdwijnen. Wat simpelweg betekent dat dit stofje het lichaam helpt met vet om te gaan en het cholesterol op een natuurlijke manier te verlagen.

Lecithine heeft dus meerdere functies. Voor de Zaanse chocolade gebruikt De Euforij zonnebloemlecithine, en geen sojalecithine. Meestal zijn sojabonen genetisch gemodificeerd en is het effect daarvan nog niet bekend. Daarnaast is soja een allergeen en daardoor niet voor iedereen te ‘eten’. Zonnebloemlecithine is iets duurder, maar het versterkt wel de kwaliteit van het product. We vinden het belangrijk om eerlijke ingrediënten voor onze producten te gebruiken, en niet voor de goedkoopste oplossing te gaan.

Tegenovergestelde effect

In de chocolade van De Euforij zit niet meer dan 0,5% lecithine. Als we meer gebruiken, dan bereiken we het tegenovergestelde effect: het maakt de chocolade dan dikker in plaats van vloeibaarder. In de Zaanse chocolade 80% wordt geen lecithine gebruikt. Door de hogere verhouding cacaomassa- en boter is de chocolade al voldoende vloeibaar.

Wat houdt het percentage cacao in?

Het percentage dat op de verpakking staat, is het percentage cacaobestanddelen die in de chocolade zit. Dit houdt in dat er bij de 55% Zaanse chocolade, 55% cacaobestanddelen bevat. Dit is niet alleen cacaomassa. Hier valt alles onder wat uit de cacaoboon gewonnen is. Dus cacaomassa, cacaoboter en (eventueel) cacaopoeder. Het overige percentage, in dit geval 45%, bestaat uit 44,8% suiker en 0,2% zonnebloemlecithine.