Is suiker echt zo’n boosdoener ?


Is suiker echt zo’n boosdoener ?

De afgelopen jaren zijn de meningen flink verdeeld als het aankomt op het nuttigen van suiker. Een belangrijk ingrediënt in chocolade. Voedingsdeskundige drs de heer A. Remigius hield een onderzoekje en schreef voor De Euforij een blog:

Samen met vet zijn koolhydraten belangrijke energiebronnen in onze voedings- en genotmiddelen. De koolhydraten en in het bijzonder suiker ligt onder vuur. Zijn deze suikers werkelijk zo ongezond als sommigen beweren?

In Nederland zijn de laatste decennia vier consumptiepeilingen gehouden onder de Nederlandse bevolking. Daaruit is berekend dat we gemiddeld 22 gram koolhydraten per dag binnen krijgen. Iets meer dan de helft van deze hoeveelheid zijn ‘toegevoegde suikers’*. Deze hoeveelheid is in alle peilingen stabiel gebleven. Ook blijkt dat er geen relatie is tussen de inname van suikers en de toename van overgewicht. Toch is Nederland steeds dikker geworden, waaruit geconcludeerd kan worden dat het eetgedrag de boosdoener zou kunnen zijn. Was in de vorige eeuw vet de schuldige voor overgewicht, nu is suiker de boosdoener. In het bijzonder geldt dat voor frisdranken, want de suikers opgelost in een vloeistof worden sneller in het lichaam opgenomen dan de suikers in onopgeloste vorm, waardoor er sneller een verzadigingsgevoel optreed.                                                                                                                                      

De Euforij heeft ook met dit fenomeen te maken. Eén van de belangrijkste ingrediënten van chocolade is nu eenmaal suiker. Ik zal proberen om het toe te lichten. Technologisch is suiker een ingrediënt dat eigenlijk niet mag ontbreken in chocolade. Het zorgt samen met de cacaoboter voor de nodige kristalstructuur. De chocolade krijgt na het malen (met de gewenste fijnheid van 20 micrometer) een zalvend effect in de mond. Zo kunnen wel meer dan honderd cacaosmaakstoffen beleefd worden.

Beleef de volle smaak van (Zaanse) Chocolade                                                                                  

We kunnen chocolade liefhebbers onderscheiden in zogenaamde ‘zuigers’ en ‘bijters’. Mensen leren na de geboorte als eerste de moedermelk van onze moeders te zuigen, daarna komen er tandjes en gaan we bijten en kauwen. Om te genieten van chocolade dienen we er de tijd voor te nemen. Laat eerst de chocolade smelten in de mond (zuigen) en slik het daarna door. Veel chocolade ‘kauwers’ bijten de chocolade in stukjes en slikken het dan meteen. Met de laatste techniek geniet men niet echt van de talloze smaakindrukken. Laat eerst eens een stukje chocolade smelten in de mond. Zo kan men de volledige smaakindrukken tot zich nemen en het euforische gevoel van onze Zaanse chocolade beleven. Of anders gezegd; geniet volledig van bijvoorbeeld de Zaanse chocolade van De Euforij.

Conclusie: de ‘suiker’ in chocolade is geen boosdoener. Wel adviseer ik om per dag niet meer dan 10 tot 12 gram toegevoegde suikers te eten oftewel niet meer dan een halve tablet chocolade van 100 gram. Beter is om zo’n 3 blokjes per dag te eten.

Hoeveel suiker bevat de chocolade van De Euforij?

Chocolade soort  Melk  romig Puur  55% cacao Puur 65% cacao Puur 80% cacao
Saccharose/suiker      41,7%         44.8%        44,8%           20,0%
Lactose        6,8%            –            –               –

 

Saccharose ook wel genoemd  gewone tafelsuiker, kristalsuiker of kortweg suiker is een disaccharide en opgebouwd uit een glucose- en een fructosemolecule. Lactose dat is melksuiker en bestaat uit een glucose- en een galactosemolecule.

*De term ‘toegevoegde suiker’  is een bestaande term in de levensmiddelentechnologie als suiker een functioneel ingrediënt is.  Toch is de term relevant, omdat in de maatschappelijke discussie over consumptie van (toegevoegde) suikers in Nederland vaak ‘verborgen suikers’ wordt genoemd. Naar ons weten is er niet precies bekend hoeveel  ‘verborgen suikers’ men in Nederland consumeert. Op basis van de resultaten van de voedselconsumptie peiling van 2007-2010 kan worden geconcludeerd dat ‘verborgen suikers’ een zeer kleine bijdrage, t.w. minder dan 1 procent, leveren aan de totale energie-inname.

Bronnen:

Kenniscentrum Suiker & Voeding            

Brouns F. Alles over koolhydraten, Voeding Nu, 2016;5;26

Consumptie van “verborgen suikers” in Nederland,  2016, WUR.